Handelspolitiek

Handelspolitiek is een beleid gericht op handel. Nederland had in de Gouden Eeuw een handelspolitiek. Ze importeerden bijvoorbeeld graan uit het oostzeegebied, en ze exporteerden melk, kaas en boter. Ook exporteerden ze ambachtsproducten als textiel. Het handelen ging makkelijk, omdat Nederland aan de zee ligt. Dan kunnen veel schepen naar Nederland varen. Dankzij de handelspolitiek kon Nederland snel rijk worden, doordat ze zich dus vooral op handel richtten.

 

Stapelmarkt

Dankzij de graanhandel werd de stapelmarkt noodzakelijk. Niemand kon iets met zoveel graan, dus werd het in pakhuizen opgeslagen en verkocht als er ergens te weinig was. Als er te weinig was leverde het ook meer geld op, omdat mensen het dan echt nodig hadden. De boeren konden zich nu ook concentreren op producten voor handel. Ook andere producten werden in de stapelmarkt opgeslagen. Eerst was de stapelmarkt in Antwerpen, maar nadat Antwerpen in de handen van de Spanjaarden viel, werd Amsterdam het middelpunt van het handelsnetwerk.

Wisselbank

In 1609 werd de Amsterdamse wisselbank opgericht. Daar kan elke munt worden omgewisseld in de Gouden Florijn. Met de Gouden Florijn kon je overal in Europa betalen en had overal een vaste waarde. Daardoor kon iedereen in Nederland zijn munten omwisselen zodat hij overal kon betalen.

Beurs

Op de beurs kwamen handelaren bij elkaar om te handelen. Hier konden ze investeren in een onderneming van een bedrijf. Er was veel werkgelegenheid, en je kon er veel verdienen waardoor er veel welvaart was in Nederland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb